POETAS, ARTISTAS Y OTROS RELATOS DE BARCELONA Y EL GARRAF

Abril 2024

978-84-127992-4-8

relats

170

16 €

(Comprar)

JORDI BALCELLS

Poetas, artistas y otros relatos de Barcelona y el Garraf està compost per vint-i-nou contes en els quals es barreja la realitat i la ficció al segle XX. Són històries sobre l’amor, la malaltia, la mort, el pas del temps, els records, el treball, les amistats, la poesia, la pintura, el cinema i el món dels llibres. A més d’explorar la memòria històrica, aquests relats ofereixen una visió de les llums i les ombres que han configurat alguns entorns socioculturals i literaris de l’època. Una lectura fascinant que captura l’essència de la vida i de la història de la Ciutat Comtal i de les comarques del Garraf al segle passat.

 

JORDI BALCELLS

(Barcelona)

En la seva dilatada trajectòria professional en els àmbits educatiu i divulgatiu, ha col·laborat amb diferents institucions públiques, editorials i diaris. És llicenciat en Filologia Hispànica i en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona; ha treballat com a catedràtic i com a assessor tècnic de literatura (catalana i castellana) al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Ha col·laborat amb diferents administracions públiques com a editor o autor de materials educatius: Proves d’accés a la Universitat (UAB, 1989), Les llengües del món. Les llengües de la Unió Europea (Comissió Europea. Representació a Barcelona, 2004); Ruta literària: Literatura modernista a Catalunya (Ministeri d’Educació i Ciència, 2006); Orientacions pràctiques per a la millora de l’ortografia. Llengua catalana i Llengua castellana (Departament d’Educació, 2014).

Ha publicat llibres de didàctica de la literatura i tècniques d’escriptura: Narrar i descriure (Castellnou, 1995), Poesia (Castellnou, 1997), Llegir i escriure (Castellnou, 2005), Lletres en context (Barcanova, 2015), Lletres en context (Barcanova, 2016). És coautor de Papers de comunicació (Teide, 1994), El català és fàcil! (El Periódico de Catalunya, 1998), Català per a persones adultes (Castellnou, 1998) i de llibres de Llengua i Literatura per al COU i el Batxillerat. Ha fet entrevistes i ha escrit articles sobre literatura a El País, Avui i El Punt Diari. Ha publicat estudis de literatura castellana i literatura catalana: Introducció a l’obra poètica de Paravicino (Universitat de Barcelona, 1979); Paravicino: entre lloança i vituperi (Universitat de Múrcia, 1984); El motiu de la cambra en la lírica catalana del segle XX (Miscel·lània Joan Gili, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1988); i textos literaris inèdits: Dos contes de Prudenci Bertrana (Els Marges, 1990); Nou textos literaris de Joaquim Folguera (Miscel·lània Joan Fuster, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1991). Ha publicat dues antologies de poesia amb el poeta Albert Roig: L’escriptor de poesia (Teide, 1991) i Dels Trobadors a la poesia actual (Laertes, 1992). Publica assajos i contes a les revistes digitals La Charca Literària (columna Biblioteca low cost) i La Ignorància. És autor de: Un món contra l’alteritat (La Ignorància Llibres, 2023), conjunt d’assajos sobre sociologia, filosofia, psicologia, política, art, literatura i, especialment, sobre els mons digital i llibresc en permanent evolució. Poetas, artistas y otros relatos de Barcelona y el Garraf és el seu primer llibre de contes en castellà ambientats al segle XX i, actualment, està en procés de finalitzar un llibre de contes en català centrats al segle XXI.